Πολιτική Απορρήτου

Ψυχική ασθένεια και βία

«Εάν ένα άτομο έχει  βίαιη  συμπεριφορά  που μας  οδηγεί  στο συμπέρασμα   ότι πάσχει  από σοβαρή ψυχική ασθένεια, [μπορεί] να έχει άλλους παράγοντες κινδύνου». « Που σημαίνει ότι  δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι  ότι  η ψυχική ασθένεια  είναι  αυτή που προκαλεί  τη βία, αλλά μάλλον παράγοντες όπως η κακοποίηση ως παιδί, η ανεργία ή η διαμονή σε γειτονιά υψηλού εγκλήματος».

Είναι σημαντικό να μάθουμε για αυτά τα ζητήματα όχι μόνο για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτών των ατόμων και για την παροχή βοήθειας στις οικογένειες και τις κοινότητές τους, αλλά και για την καταπολέμηση της εσφαλμένης αντίληψης ότι τα περισσότερα άτομα με σοβαρές ψυχικές ασθένειες είναι βίαια, προσθέτει ο Jeffrey Swanson, PhD, ιατρός κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο Duke. Ιατρική Σχολή και εξέχων ερευνητής του θέματος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι συχνά πιστεύουν ότι τα άτομα με ψυχική ασθένεια είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνα για περιστατικά μαζικής βίας και ότι τα άτομα με ψυχική ασθένεια είναι υπεύθυνα για μεγάλο μέρος της κοινοτικής βίας. Ωστόσο, και οι δύο απόψεις έχουν αφαιρεθεί σφαιρικά από την έρευνα, λέει ο Swanson.

Βασικά σημεία

  1. Η συντριπτική πλειονότητα των βίαιων πράξεων δεν οφείλονται σε ψυχικές ασθένειες και οι περισσότεροι άνθρωποι με ψυχικές ασθένειες δεν είναι βίαιοι.
  2. Όταν τα άτομα με ψυχική ασθένεια διαπράττουν βία, αυτό οφείλεται συχνά σε παράγοντες με βάση τα συμφραζόμενα ή το ιστορικό, όπως ιστορικό σωματικής κακοποίησης παιδικής ηλικίας, που ζουν σε φτωχές και / ή επικίνδυνες γειτονιές ή χρησιμοποιούν ουσίες.
  3. Παράγοντες που προβλέπουν τη βία γενικά – αντικοινωνική συμπεριφορά, χρήση ουσιών και ζητήματα θυμού, για παράδειγμα – προβλέπουν επίσης τη βία σε άτομα με ψυχική ασθένεια.

(Κοινωνική Ψυχιατρική και Ψυχιατρική Επιδημιολογία , Τομ. 47, Νο. 3, 2012).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ άγχους και στρες;

Υπάρχει  άνθρωπος  στην εποχή  μας  που  δεν έχει  άγχος και  στρες ?  Από την ερώτηση και μόνο θεωρώ ότι  καταλαβαίνετε  πως  μιλάμε  για δύο διαφορετικές έννοιες ή καταστάσεις.

Το άγχος είναι μια επώδυνη συναισθηματική εμπειρία εσωτερικής δυσφορίας, απροσδιόριστης προέλευσης όπου κυριαρχεί αίσθημα επικείμενου κινδύνου, χαρακτηριζόμενη από ασάφεια και έλλειψη αντικειμενικότητας. Σε φυσιολογικά επίπεδα, οξύνεται η προσοχή αλλά και η προσπάθεια επίτευξης σκοπών .Σε αυξημένα μη φυσιολογικά επίπεδα, εκδηλώνεται αδυναμία λύσης προβλημάτων λόγω έκπτωσης της ικανότητας μάθησης και τάσης απομόνωσης του ατόμου.

Με τον όρο στρες εννοούμε την κατάσταση εκείνη κατά την οποία απειλείται ή διαταράσσεται η ψυχοσωματική ισορροπία του ατόμου. Λόγω του ότι το στρες έχει προσεγγιστεί από διάφορες επιστήμες, έχει οριστεί κατά πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Οι επικρατέστεροι είναι τρεις:

1) Ως στρεσογόνο ερέθισμα που προκαλεί ψυχολογική ένταση

2)Ως ψυχολογική και σωματική αντίδραση σε ψυχοπιεστικούς  παράγοντες. Από αυτή την άποψη είναι υποκειμενικό συναίσθημα ή σωματική αντίδραση που προκαλείται ως απάντηση σε στρεσογόνα γεγονότα ή καταστάσεις. Δεν έχουν τόση σημασία αυτές καθαυτές οι καταστάσεις στη ζωή ενός ατόμου, αλλά ο τρόπος που τις αντιλαμβάνεται, τις βιώνει και αντιδρά σε αυτές.

3)Η τρίτη προσέγγιση αναφέρεται στο στρες ως διεργασία, η οποία βασίζεται στην αλληλεπίδραση και εκτυλίσσεται μεταξύ του ατόμου και του περιβάλλοντος του.

Η σύγχρονη ψυχολογία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε αυτή την αλληλεπίδραση, θεωρώντας ότι η επίδραση των στρεσογόνων παραγόντων  τροποποιούνται από τον τρόπο που το άτομο ερμηνεύει και βιώνει τους παράγοντες αυτούς.

Πιο  απλά :

Το stress είναι η φυσιολογική αντιμετώπιση του οργανισμού απέναντι σε ένα νέο ερέθισμα. Προκαλεί απελευθέρωση αδρεναλίνης ώστε ο οργανισμός να είναι σε εγρήγορση και να παίρνει αποφάσεις.

Αντίθετα το άγχος μοιάζει πιο πολύ με το αίσθημα του φόβου και της αδυναμίας επειδή ο οργανισμός δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Είναι μια αόριστη κατάσταση που προκαλεί ανησυχία, χωρίς σαφή αίτια.

L. Iliopoulou  Σύμβουλος Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια 

Βιβλιογραφικές αναφορές

Βασιλάκη, Ε. Τριλιβά, Σ.,(2001).Το στρες, το άγχος και η αντιμετώπιση του. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα.

Αντωνίου.,(2008).Ψυχολογία της Υγείας. Υγείας. Εκδόσεις Παπαζήση. Σειρά Εφαρμοσμένη Ψυχολογία. Αθήνα.

Νίκος Παπαδόπουλος. (2005). Λεξικο της Ψυχολογιας. Αθήνα: Συγχρονη εκδοτικη.

Rice, P.I. (2005). Η Ψυχολογία της Υγείας. Μπαρμπάτση, Μ. Αθήνα: Εκδόσεις Έλλην.

 

 

Το φάρμακο Placebo

Γνωρίζεται  φάρμακο Placebo και  πως επιδρά  στην ψυχολογία και λειτουργία του σώματος ενός ατόμου?

Το placebo είναι εικονικό φάρμακο, ένα χάπι το οποίο δεν περιέχει κανένα ιατρικό συστατικό το οποίο δεν έχει καμία χημική επίδραση στον οργανισμό, αλλά μπορεί να έχει στην ψυχολογία του ασθενούς. Στα Λατινικά η λέξη placebo σημαίνει “θα ευχαριστήσω”. Χρησιμοποιήθηκε με την έννοια αυτή στην ιατρική εννοώντας το εικονικό φάρμακο που δίνεται στον ασθενή για να νιώσει ευχαρίστηση.

Το 1957 ο ψυχολόγος Klopfer χορήγησε ένα εικονικό φάρμακο που ήταν ενέσεις με νερό σε έναν καρκινοπαθή ασθενή γνωστό σήμερα ως κ. Wright. Ενώ εκείνος ήταν ετοιμοθάνατος η κατάστασή του βελτιώθηκε και η ασθένεια υποχωρούσε μέχρι τη στιγμή που έμαθε για τις αμφιβολίες της αποτελεσματικότητας του φαρμάκου. Σε δυο μέρες πέθανε. Ακολούθησαν μελέτες που δείχνουν ότι η προσδοκία επιδρά στο αποτέλεσμα της θεραπείας. Το αινιγματικό φαινόμενο που φέρει το όνομα plasebo έχει αποτέλεσμα λόγω της θετικής προσδοκίας που δημιουργεί στο μυαλό του ασθενή. Η θεραπεία οφείλεται στις προσδοκίες του.

L. Iliopoulou  Σύμβουλος Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια 

Siegel B.Love,medicine,miracles.New York:Harper&Row,1986

Rice,P.I.(2005).Η ψυχολογία της υγείας.Αθήνα:Έλλην