Ποια η σχέση του τύπου-Α συμπεριφοράς (ή προσωπικότητας) με το στρες;

 

Ναι, σχετίζεται ο τύπος προσωπικότητας -Α- με το στρες.

Οι δύο τύποι προσωπικότητας, διακρίνονται σε -Α- και -Β-, σύμφωνα με συμπεριφορικά γνωρίσματα απόκρισης σε περιβαλλοντικά ερεθίσματα.

Χαρακτηριστικά του τύπου -Α-, έχουν συσχετιστεί με εμφάνιση στεφανιαίας νόσου και ασθενειών που συνδέονται με το στρες και σε αυτά συγκαταλέγονται συναισθήματα και αντιδράσεις που σχετίζονται με τον θυμό και την πίεση από την αίσθηση του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα χαρακτηριστών που αφορά τον θυμό περιλαμβάνει: Επιθετικότητα, εχθρικότητα, ευερεθιστότητα, παρορμητισμό με απρόβλεπτες και ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις ενίοτε ασυνεπείς, κυνισμό, ενώ όσο αφορά τον χρόνο: Ανυπομονησία, ταχύ ρυθμό ομιλίας, βαδίσματος και κατανάλωσης τροφής, ελλιπή αίσθηση της χαλάρωσης και της απραξίας, έντονη αίσθηση ελέγχου.

L. Iliopoulou  Σύμβουλος Ψυχολογίας  – Ψυχοθεραπεύτρια 

Βιβλιογραφικές αναφορές

Darshani, R. (2014, February). A Review of Personality Types and Locus of Control as Moderators of Stress and Conflict Management. International Journal of Scientific and Research Publications4:2. Ανακτήθηκε από: https://www.researchgate.net/publication/280734957_A_Review_of_Personality_Types_and_Locus_of_Control_as_Moderators_of_Stress_and_Conflict_Management

 

Learn more

About the Author: admin

You might like